Werken bij

Jouw collega's

Annelies, Gastouder

Annelies

"De band die je opbouwt met de kinderen is onbeschrijfelijk"

“Ik werk nu al bijna 23 jaar als gastouder en ik zou nooit meer iets anders willen doen. De band die je opbouwt met de kinderen is onbeschrijfelijk. Je gaat echt van ze houden, vooral omdat je zo veel met ze meemaakt. Het werk is een enorme verantwoordelijkheid en vergt uiteraard veel tijd. Maar ik vind het een zegen dat ik het mag doen. Ik vind het geweldig om al die pure emoties en dagelijkse kleine avontuurtjes met ze mee te maken.”

Hoe ziet je werk als gastouder eruit en wat moet je allemaal kunnen?
“Ik zorg 4 dagen per week, 11 uur per dag, voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Gemiddeld zorg ik per dag voor 3 tot 5 kinderen. Je kunt je vast wel voorstellen dat -ondanks de vaste routine die we hebben-geen dag hetzelfde is! Het werk varieert van luiers verschonen tot een boekje voorlezen en van samen een boterhammetje smeren tot kinderen leren om sorry te zeggen na een ruzie. Een groot inlevingsvermogen, goed communiceren en alertheid zijn onmisbaar in dit werk. Het is belangrijk om elk kind te stimuleren in de ontwikkeling. Het zijn allemaal individuutjes met ieder hun eigen aanpak. Dat moet je kunnen aanvoelen. Het is ook belangrijk om alle kinderen het gevoel te geven dat ze erbij horen. Ik vind het dan ook geweldig wanneer ik merk dat ze mij vertrouwen en zich veilig voelen bij mij thuis.”

“Dat het contact zo fijn en soepel verloopt, is voor mij een van de redenen dat ik exclusief voor Spring werk”


Als gastouder werk je als zelfstandig ondernemer voor Spring. Hoe is die samenwerking?
“Het contact werkt voor mij ontzettend fijn. Ik heb een vast contactpersoon bij Spring, genaamd Sandra. Zij is mijn bemiddelaar bij kennismakingen met de ouders en helpt me bij alle vragen die ik heb. Op pedagogisch gebied, financieel of gewoon hele praktische dingen. Als gastouder moeten mijn huis en ikzelf aan een aantal aspecten voldoen. Zo moet ik bijvoorbeeld in het bezit zijn van een certificaat Kinder-EHBO. Sandra helpt me ook bij het inschrijven voor dit soort relevante cursussen. Ik ontvang ook regelmatig nieuwsbrieven van Spring met handige tips. Dat houdt je scherp! Daarnaast kan ik altijd inloggen op een online portal waar ik praktische informatie kan vinden. Zoals de contracten met de ouders of protocollen rondom medicijnen. Dat het contact zo fijn en soepel verloopt, is voor mij ook een van de redenen dat ik exclusief voor Spring werk.”